ROME - Een voorbereidende zitting over het in januari gekapseisde cruiseschip Costa Concordia is zaterdag begonnen in een theater van de Toscaanse stad Grosseto.

Honderden advocaten en overlevenden van de ramp zijn in het theater bijeengekomen.

Francesco Schettino, de kapitein van de Costa Concordia, laat uit veiligheidsoverwegingen verstek gaan. Hij staat onder huisarrest in zijn huis in de buurt van Napels.

De kapitein voer half januari met de Costa Concordia rakelings lang het eilandje Isola del Giglio, circa 135 kilometer ten noordwesten van Rome. Daarbij scheurde de rotskust het cruiseschip open, waarna het kapseisde. Vrijwel zeker kwamen daarbij 32 mensen om het leven.

Verantwoordelijk

Schettino wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dood van opvarenden, omdat hij nalatig en laf zou hebben gehandeld tijdens de ondergang van zijn schip. Schettino verzweeg de ernst van de situatie tegenover de kustwacht, zei eerste officier Ciro Ambrosio volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera zaterdag.

Volgens Ambrosio had Schettino zijn bemanningsleden opdracht gegeven tegen de kustwacht te zeggen dat de situatie onder controle was, nadat het schip de rotsen had geraakt. Tegen Ambrosio loopt ook een onderzoek.