AMMAN - Troepen die loyaal zijn aan de Syrische president Bashar al-Assad hebben zaterdag de wijk Jobar in de stad Homs onder vuur genomen, aldus woordvoerders van de oppositie.

Duizenden burgers zouden in de afgelopen dagen naar Jobar zijn gevlucht vanuit de aangrenzende wijk Baba Amr, die donderdag door het leger van Assad is ingenomen.

''Het is puur een wraakactie'', stelde het Syrische Netwerk voor de Mensenrechten. ''Troepen van Assad bestoken Jobar sinds zaterdagmorgen met mortiergeschut en machinegeweren.''

Offensief

Volgens het Turkse persbureau Anatolia is het Syrische leger zaterdagmorgen vroeg ook een offensief tegen opstandelingen begonnen in Ain al-Beida, in de buurt van de grens met Turkije.

Bij de poging het dorp op de opstandelingen te veroveren zou het leger circa 2000 militairen en 15 tanks hebben ingezet. Anatolia meldde dat regeringsgezinde troepen in het dorp huizen in brand hebben gestoken.

In de zuidelijke provincie Daraa ontplofte een bom, aldus het Syrische staatspersbureau SANA. Volgens bewoners kwamen zeven mensen om.

Turkije

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu heeft de toestand in Syrië zaterdag vergeleken met die op de Balkan in de jaren negentig. Door gebrek aan internationale consensus ziet het bewind in Damascus zijn kans schoon om keihard op te treden tegen de oppositie, zei hij.

Davutoglu bestempelde het optreden van de Syrische regering als een 'misdaad tegen de menselijkheid'. Hij sprak zaterdag op een persconferentie na een onderhoud met zijn Italiaanse ambtgenoot Giulio Terzi.

Beide bewindslieden hekelden Syrië voor het tegenhouden van een konvooi met hulpgoederen van het Rode Kruis naar de opstandige wijk Baba Amr in Homs. Het stadsdeel werd donderdag na een wekenlange belegering door het Syrische regeringsleger ingenomen.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier