TEHERAN - De uitslagen van de parlementsverkiezingen in Iran lijken een tegenvaller te worden voor president Mahmoud Ahmadinejad.

Iraanse media meldden zaterdag dat tegenstanders van het staatshoofd een meerderheid hebben gekregen in het 290 zetels tellende parlement.

Dat betekent dat de Iraanse president in de resterende achttien maanden van zijn tweede ambtstermijn moet rekenen op meer tegenstand in het parlement. 

De goede resultaten voor de volgelingen van opperste leider ayatollah Ali Khamenei geven ook aan dat er veel steun bestaat voor de theocratie in Iran en de Iraanse opstelling in het conflict met westerse landen over zijn omstreden atoomprogramma.

Krachtmeting

De verkiezing is uitgedraaid op een krachtmeting tussen Ahmadinejad en geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei. Zij liggen openlijk overhoop. De afgelopen maanden zijn tientallen medestanders van Ahmadinejad op een zijspoor gezet of opgepakt. Toen Ahmadinejad een minister ontsloeg, draaide Khamenei dat terug.

Volgens Iraanse staatsmedia was de opkomst onder de 48 miljoen stemgerechtigden ruim 67 procent. Aanhangers van Khamenei wonnen niet alleen in de hoofdstad Teheran, maar ook in veel provinciesteden.

Dat de strijd tussen twee conservatieve kampen ging is voor een belangrijk deel het gevolg van het optreden tegen de oppositie na de omstreden herverkiezing van Ahmadinejad in juni 2009, waardoor nauwelijks hervormingsgezinden aan de verkiezingen deelnamen.

Zus

Een blamage voor Ahmadinejad was de nederlaag van zijn jongere zus Parvin Ahmedinejad, die in hun woonplaats Garmsar verloor van een conservatieve rivaal. Gholam Ali Haddad Adel, schoonvader van een zoon van Khamenei, ging aan de leiding in Teheran, gevolgd door andere Khamenei-aanhangers. Een andere tegenstander van Ahmadinejad, parlementsvoorzitter Ali Larijani, won een zetel in het religieuze centrum Qom.

De verkiezingen van vrijdag werden ook gezien als een graadmeter voor de presidentsverkiezingen in 2013. De nederlaag van het kamp van Ahmadinejad betekent vrijwel zeker dat de volgende president een volgeling van Khamenei zal zijn. Ahmadinejad kan niet voor een derde termijn worden gekozen.

De officiële uitslagen van de parlementsverkiezingen van vrijdag worden vermoedelijk zondag bekendgemaakt. Volgens staatsmedia ging circa 65 procent van de stemgerechtigden naar de stembus.

Niet vrij

De Britse minister William Hague (Buitenlandse Zaken) zei dat de verkiezingen in Iran niet vrij en niet eerlijk zijn verlopen. ''Het regime had de verkiezing gepresenteerd als een test op loyaliteit, in plaats van een vrije keuze van volksvertegenwoordigers.''

Bij de verkiezingen waren geen onafhankelijke waarnemers. Een niet-gekozen kiesraad had besloten dat 35 zittende parlementsleden zich niet herkiesbaar mochten stellen. Het orgaan weerde ook circa 2000 kandidaten van de kieslijsten.

De stemming vond plaats zonder de twee voornaamste oppositieleiders, Mirhossein Mousavi en Mehdi Karoubi. Beiden hebben sinds ruim een jaar huisarrest.