WUKAN - De inwoners van het Chinese dorp Wukan, die eind vorig jaar opzien baarden door hun communistische bestuurders weg te jagen, hebben zaterdag verkiezingen voor een nieuwe dorpscomité gehouden.

"Voor het eerst in tientallen jaren is er een kans op democratie'', zei Lin Zulian, kort voordat hij werd verkozen tot leider van het dorpsbestuur.

Na de onrust in het dorp, die draaide om jarenlange diefstal van land en om de verdachte dood van een lokale leider in een politiecel, kregen de inwoners van Wukan van de autoriteiten toestemming vrije verkiezingen te houden.

Dat is zeer uitzonderlijk. Tot dan toe werden, net als elders in China, altijd bestuurders gekozen die geen tegenkandidaten hebben. Aan de verkiezing van zaterdag deden 21 kandidaten mee. Zij streden om 7 posten.

Wensen

Lin Zulian kreeg ruim 6200 stemmen, meldde het Chinees staatspersbureau Xinhua. Hij beloofde rekening te houden met de wensen van de dorpsbewoners en met de wet. Daarnaast zegde hij toe de rechten en belangen van de inwoners te zullen verdedigen.

Lin's opponent Yang Semao werd met iets meer dan 3600 stemmen de vicevoorzitter van het dorpscomité. Zondag zal er nog een tweede ronde worden gehouden, omdat in de eerste ronde niemand meer dan 50 procent van de stemmen wist binnen te slepen.

Activisten

Activisten uit andere delen van China reisden naar Wukan in de de zuidelijke provincie Guangdong om de verkiezingen te volgen. ''Wukan is voor ons een voorbeeld'', stelde Hua Youjuan, een dorpshoofd van de plaats Huangshan in het oosten van China. In Huangshan is net als in Wukan de afgelopen maanden fel geprotesteerd tegen corruptie door de Chinese autoriteiten.