PARIJS - De journalisten die afgelopen week ternauwernood uit Syrië ontsnapten, hebben verteld over hun ervaringen in de stad Homs.

Volgens de Franse verslaggeefster Edith Bouvier en de Franse fotograaf William Daniels schiet het Syrische leger met opzet op journalisten.

''Er waren zeker vijf explosies vlak achter elkaar, erg dichtbij. We hadden echt het gevoel dat ze rechtstreeks op ons schoten". Het tweetal vertelde over de beschieting die het leven kostte aan de Amerikaanse journaliste Marie Colvin en de Franse fotograaf Remi Ochlik.

Slachting

De gewonde Britse fotograaf Paul Conroy sprak vrijdag vanuit zijn ziekenhuisbed een ''middeleeuwse belegering en slachting". ''Er zijn geen militaire doelen in de wijk Baba Amro. Alle intense beschietingen zijn gericht op de burgerbevolking". Volgens hem is in Homs sprake van ''meer dan een catastrofe".

Conroy liet er ook geen onduidelijkheid over bestaan wie Colvin en Ochlik heeft gedood. ''Ik was bij Marie toen ze werd gedood, en ik weet wie haar heeft gedood." Het onderzoek dat de Syrische autoriteiten hebben aangekondigd naar de dood van de journalisten noemde hij ''lachwekkend".

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier