MADRID - Het Nationale Hof in Spanje heeft vrijdag de uitzetting van een naaste medewerker van de Egyptische ex-president Hosni Mubarak en zijn zoon bevolen.

Aan de overdracht verbond het hof wel de voorwaarden dat een nieuwe Egyptische jury zich over hun zaak moet buigen, en dat de verdachten een eventueel opgelegde straf in Spanje mogen uitzitten.

De Spaanse politie arresteerde Hussein en Khaled Salem en een man die de politie als een stroman omschreef in juni in een rijke buitenwijk van Madrid. Justitie verdacht het drietal van witwassen en corruptie.

De Spaanse autoriteiten bevroren na de aanhoudingen 33 miljoen euro aan banktegoeden van de familie Salem. De miljoenen op de geblokkeerde rekeningen zouden in Egypte onwettig zijn vergaard en naar Salem en zijn verwanten in Spanje zijn doorgesluisd.

De politie legde voorts beslag op een aantal woningen in onder meer Marbella, ter waarde van tien miljoen euro.

Geheime dienst

Ook de Egyptische politie was naar Salem, die ooit in het leger en de geheime dienst diende, op zoek. Hij zou Mubarak en diens familie hebben omgekocht en staatsgelden verduisterd. Salem week enkele dagen voor de val van Mubarak uit naar het buitenland.

Salem gold als een van de geheimzinnigste zakenlieden van Egypte. Egypte hoopt dat hij inzicht kan bieden in de corruptiepraktijken die onder het verdreven regime welig tierden en de weg naar verborgen rijkdommen van Mubarak kan wijzen. Het zou gaan om miljarden euro's.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees alles over Egypte