TEHERAN - Iran heeft vrijdag een nieuw parlement gekozen. Stembureaus bleven uren langer open en staatsmedia spreken van een ''massale opkomst''.

Daarmee zouden de kiezers ''een klap in het gezicht van de vijanden'' hebben gegeven. Officiële cijfers zijn er echter nog niet, en ook de uitslag is nog niet bekend.

De opkomst moet uitwijzen in hoeverre de Iraniërs nog vertrouwen hebben in de machthebbers. De prijzen rijzen de pan uit en naar schatting 15 procent van de Iraanse beroepsbevolking zit zonder werk.

Door internationale sancties dreigt Iran een belangrijke inkomstenbron, de handel in olie, kwijt te raken.

Krachtmeting

De verkiezing is bovendien een krachtmeting tussen president Mahmoud Ahmadinejad en geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei. Zij liggen openlijk overhoop.

De afgelopen maanden zijn tientallen medestanders van Ahmadinejad op een zijspoor gezet of opgepakt. Toen Ahmadinejad een minister ontsloeg, draaide Khamenei dat terug.

Fraude

De parlementsverkiezingen zijn de eerste landelijke stembusgang sinds de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009. Berichten over fraude brachten de progressieve oppositie toen massaal op straat.

Dit keer spelen de hervormers geen rol. Ze hebben de verkiezingen geboycot, hebben huisarrest of mogen niet meedoen.