MOSKOU - De Russische premier Vladimir Poetin heeft vrijdag gezegd alle vertrouwen te hebben in zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen van zondag.

Poetin wees tegelijkertijd de forse kritiek op zijn persoon, onder meer van de Verenigde Staten, van de hand. Poetin, wiens winst bij de verkiezingen zo goed als zeker lijkt, probeerde een positieve draai te geven aan de protesten die vorig jaar na de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen uitbraken.

Volgens hem waren de protesten 'een goede ervaring voor Rusland'. Hij beloofde de dialoog met de demonstranten aan te gaan, maar wees de eis van de betogers nieuwe parlementsverkiezingen te houden af.

De protesten die volgden op de parlementsverkiezingen waren de grootste sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie. De Russische oppositie verwacht dat er bij de aanstaande presidentsverkiezingen opnieuw wordt gefraudeerd en maakt zich al op voor nieuwe protesten.

Peilingen

Poetin bleef er vrijdag bij dat een meerderheid van de Russen nog steeds achter hem staat, maar gaf toe dat hij in Moskou en andere grote steden minder steun geniet dan elders. "Ja, er is een kleiner aantal aanhangers van mij daar, maar ze vormen nog steeds een meerderheid."

De bewering van Poetin komt overeen met recente opiniepeilingen, waaruit blijkt dat zo'n zestig procent van de kiesgerechtigde Russen Poetin opnieuw als president wil.

De populariteit van Poetin heeft door de massale protesten een flinke knauw opgelopen, maar hij is er in geslaagd het tij te keren door dagelijkse berichtgeving op de staatstelevisie.

In die uitzendingen wordt Poetin neergezet als de man die de nationale belangen van Rusland verdedigt tegen buitenlandse inmenging en de beschermheer van economische en sociale stabiliteit.

Achtergrond: 'Eindelijk protesteren tegen Poetin'