MOSKOU - Hoofdpijn krijgt hij ervan, verzucht de Russische Andrej Matrosov. ''Poetin gaat toch winnen", zegt hij geïrriteerd. Zondag vindt in Rusland de presidentsverkiezing plaats.

Voor Anton Sorokin (20) is er niks aan de hand. Vladimir Poetin is de juiste leider voor Rusland.

Maar Andrej Matrosov (21) moet niets hebben van de man die over Rusland heerst. ''Iemand die bij de geheime dienst heeft gewerkt, kan geen verstand van hebben van economie."

Hij weet niet beter dan dat Vladimir Poetin (59) de touwtjes in handen heeft. Toen Matrosov negen jaar was, besteeg Poetin in 2000 als president de troon. Zijn heerschappij duurde tot 2008, waarna Poetin vier jaar lang verder ging als premier.

Zondag kiest Rusland een nieuwe president en de opiniepeilingen voorspellen een ruime overwinning voor hem. ''Er zijn geen echte concurrenten en Poetin scoort onder artsen, leraren, agenten en soldaten bij wie het salaris stijgt", legt Matrosov uit.

'Beslissend'

Matrosov noemt de verkiezingen beslissend voor de toekomst van Rusland. ''Ze bepalen het lot van mijn kinderen. Het is belangrijk dat zij rustig kunnen leven. Met een goede economie en een goed salaris. Onder Poetin gaat dat niet lukken. Iemand die bij de geheime dienst heeft gewerkt, kan daar geen verstand van hebben."

Zijn keus valt op presidentskandidaat Michail Prochorov, de liberale oligarch met een geschat vermogen van 13,5 miljard euro. ''Hij weet als zakenman de economie op orde te krijgen." Met spijt in zijn stem zegt Matrosov, die een opleiding tot chefkok volgt, dat hij de protesten van de oppositie heeft moeten missen.

Sinds de parlementsverkiezingen van 4 december demonstreert de oppositie, omdat in haar ogen Poetins partij Verenigd Rusland toen heeft gefraudeerd. Een mening die Matrosov deelt. Maar hij kon elke keer niet. Iedere betoging vond plaats in het weekend en dan staat Matrosov als hulpkok in de keuken van het bekende Moskouse hotel Baltschug Kempinski.

Hij juicht de demonstraties toe. ''Het is goed om op te komen voor de positie van de burger."

'Nieuw Rusland'

Anton Sorokin ziet het winkelcentra met alles erop en eraan als voorbeeld van het nieuwe Rusland onder Poetin. In de foodcourt eet hij een hamburger. ''Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 heeft Rusland zich gericht op het Westen. Mensen kunnen reizen. Er is vrijheid van meningsuiting. Je ziet het aan de protesten op straat."

Waar Matrosov zijn emoties toont, zit Sorokin er bedaard bij. Twee uitersten in beleving. En in hun mening over Poetin. Sorokin volgt de politiek amper. Zijn studie voedselmarketing vindt hij belangrijker.

''Na de verkiezingen gaat het leven verder en moet er gestudeerd worden", klinkt het droog. Sorokin maakt zich geen zorgen. Hij heeft vertrouwen in Poetin als leider. ''Hij begrijpt ons land.

Dankzij hem heeft Rusland de economische crisis van vier jaar geleden goed doorstaan. Mijn ouders, beiden werkend als arts voor de overheid, behielden hun baan en hun salaris steeg. Het leven wordt steeds een beetje beter. Dat moet zo blijven."