ROME - De kapitein van het in januari voor de kust van Toscane gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, Francesco Schettino, had eerder een aanvaring in de Duitse haven Warnemunde.

Dit meldde de Italiaanse krant La Stampa vrijdag op basis van onderzoek naar de merkwaardige ondergang van Costa Concordia.

In juni 2010 voer Schettino met de Costa Atlantica met een te hoge snelheid de haven van Warnemunde binnen en beschadigde een ander cruiseschip.

In een briefwisseling met zijn werkgever over de kwestie zei Schettino dat hij niets wist van een snelheidsbeperking. Hij had verder geen enkele aanwijzing dat zijn snelheid iets met de aanvaring te maken had.

Verantwoordelijk

De kapitein voer 13 januari met de Costa Concordia rakelings lang het eilandje Isola del Giglio, circa 135 kilometer ten noordwesten van Rome. Daarbij scheurde de rotskust het schip open en het cruiseschip kapseisde. Vrijwel zeker kwamen daarbij 32 mensen om het leven.

Schettino wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dood van opvarenden, omdat hij nalatig en laf zou hebben gehandeld tijdens de ondergang van zijn schip.

Costa Concordia