WELLINGTON - De 131 jaar oude kathedraal in Christchurch in Nieuw-Zeeland is door de aardbeving van vorig jaar zo zwaar beschadigd dat men heeft besloten het monument te slopen.

Dat heeft bisschop Victoria Matthews vrijdag laten weten.

De bisschop stelde dat de complete restauratie van de kerk, die een toeristische topattractie voor Nieuw-Zeeland was, 100 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (ruim 60 miljoen euro) zou kosten.

De kathedraal stortte in bij de aardbeving vorig jaar, die in totaal circa 185 levens eiste. Bij latere aardbevingen in juni en december liep de kerk nog meer schade op.

Bulldozers

''De kerk zal met de grootst mogelijke zorg en respect worden ontmanteld'', aldus de bisschop. ''Er worden geen bulldozers of sloopkogels gebruikt.'' De slopers zullen eerst de muren van de kathedraal weghalen tot een hoogte van 2 tot 3 meter. Daarna worden de waardevolle voorwerpen uit de kerk gehaald. De kathedraal verkeert in zo'n slechte staat dat het niet mogelijk is het gebouw nu binnen te gaan.

Matthews zei dat de Anglicaanse Kerk een ''mooie, inspirerende, veilige en nieuwe kathedraal'' wil bouwen. Dat plan moet nog worden uitgewerkt.

Kathedraal Christchurch