TEHERAN - Iran gaat vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Meer dan 3400 kandidaten dingen naar 290 parlementszetels. 48 miljoen kiezers mogen hun stem uitbrengen.

Iran gaat vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Meer dan 3400 kandidaten dingen naar 290 parlementszetels.

Het is de eerste landelijke stembusgang sinds de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009.

De belangrijkste hervormingsgezinden boycotten de verkiezingen, hebben huisarrest of zijn niet door de ballotage gekomen van de toezichthouders op de stembusgang.

Krachtmeting

Die is zo vooral een krachtmeting tussen Ahmadinejad en de geestelijke leider Ali Khamenei die in het Iraanse stelsel nog steeds het laatste woord heeft. Hij wil graag van de ambitieuze Ahmadinejad af en heeft zelfs gesuggereerd de post van president af te schaffen.

Tal van bondgenoten van Ahmadinejad zijn de afgelopen jaren in ongenade geraakt. De tweestrijd tussen de uiterst behoudende geestelijkheid die op nog meer macht aast en Ahmadinejad domineert de stembusstrijd.

De opkomst zal moeten uitwijzen in hoeverre de Iraniërs er nog vertrouwen in hebben dat de heersende elites iets voor de kiezer kunnen betekenen. De prijzen rijzen de pan uit en naar schatting 15 procent van de Iraanse beroepsbevolking heeft geen werk.