BUENOS AIRES - De Argentijnse regering heeft donderdag een verzoeningsgebaar gemaakt naar Groot-Brittannië, wiens soevereiniteit over de Falklandeilanden zij betwist. 

President Cristina Kirchner verklaarde te willen onderhandelen over een lijnverbinding met de archipel, die zo'n duizend kilometer uit de Argentijnse kust ligt.

Argentijnen kunnen nu niet rechtstreeks naar de Falklandeilanden vliegen. Vluchten van de eilandengroep naar Chili doen wel het Zuid-Argentijnse Rio Gallegos aan. Er gaan in Argentinië stemmen op om de luchthaven voor die vliegtuigen te sluiten.

Kirchner sprak donderdag in het parlement de wens uit dat staatsluchtvaartmaatschappij Aerolineas Argentinas in de toekomst driemaal weeks op de Falklandeilanden vliegt.

Verrassing

De woorden van Kirchner komen als een verrassing, omdat de spanningen tussen Buenos Aires en Londen de afgelopen maanden opliepen.

In de aanloop naar de dertigste verjaardag van de korte oorlog die de beide landen om de Falklandeilanden uitvochten sloegen zij vijandige en dreigende taal uit. Onlangs dirigeerde de Britse regering een oorlogsschip naar de archipel, waarop Argentinië twee Britse cruiseschepen de toegang tot de haven van Ushuia ontzegde.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken betoonde zich niet onder de indruk van Kirchners woorden. Als Argentinië de luchtverbindingen met de Falklandeilanden wil verbeteren moet het land het luchtruim openen voor vliegtuigen van de archipel. Het huidige beleid dat de Falklandeilanders wil isoleren en de wet voorschrijven is onhoudbaar en gedoemd te mislukken.''