BERLIJN - Een bestelbus met aan boord 113 puppies is donderdag op een snelweg in de buurt van het Duitse Schifferstadt verongelukt. 

Op één hondje na hebben alle pups het ongeval overleefd. Dierenbeschermers hebben het ongeval aangegrepen om aandacht te vragen voor de 'gruwelen' die in de hondenhandel plaatsvinden.

De 40-jarige Slowaakse chauffeur verloor volgens de politie van Ludwigshafen op een kletsnatte afrit de macht over het stuur. Zijn voertuig vloog door de vangrails en sloeg op de linkerbaan om. De chauffeur en bijrijder kwamen met de schrik vrij. De brandweer en de dierenambulance bevrijdden hun levende vracht en verzorgden zeven gewonde pups.

De hondjes waren van Slowakije op weg naar handelaars in Duitsland en België. De vrachtpapieren waren in orde en de Duitse autoriteiten zien geen aanleiding voor een gerechtelijk onderzoek.

PETA

Maar dierenrechtenorganisatie PETA eist de inbeslagname van de verongelukte pups. Volgens de Duitse Bond van Dierenbeschermers staat het drama symbool voor de 'gruwelijke omstandigheden' waarin hondjes worden verhandeld. Pasgeboren dieren zouden in 'dierfabrieken' te vroeg bij hun slechtverzorgde moeder worden weggehaald.

Na een lange reis komen de pups verzwakt, ziekelijk en gedragsgestoord aan in West-Europa, waar ze volgens PETA 'verramsjt' worden. Pas bij de dierenarts merken veel nieuwe baasjes dat het vermeende koopje een duurkoop was.

Vorige maand hield de Duitse verkeerspolitie al een Hongaarse vrachtwagen aan met 92 uitgehongerde jonge hondjes in veel te kleine transportkisten. De chauffeur werd gearresteerd. De pups zijn ondergebracht in een Neurenbergs asiel.