DAMASCUS - Syrië heeft het Rode Kruis en de islamitische zusterorganisatie Rode Halve Maan toestemming gegeven om voedsel en medicijnen te brengen naar de opstandige wijk Baba Amr.

Ook mogen de hulpverleners mensen in nood uit Baba Amr evacueren. Dat heeft een woordvoerder van het Internationale Rode Kruis donderdag gezegd.

De woordvoerder noemde de situatie in Syrië ''zeer verontrustend'' en stelde dat er met spoed een bestand moet komen om humanitaire hulp te kunnen verlenen.

Rebellen zijn donderdag op de vlucht geslagen uit Baba Amr en het regeringsleger lijkt de buurt te hebben ingenomen. De wijk was het hart van de opstand tegen president Bashar al-Assad. De troepen van Assad hebben Baba Amr bijna 4 weken lang belegerd. In de nacht van dinsdag op woensdag begonnen elitetroepen een offensief. 

Bloedbad

De Syrische oppositie zei eerder donderdag te vrezen voor een bloedbad in de opstandige wijk. ''We roepen de internationale gemeenschap, islamitische en Arabische staten op onmiddellijk in te grijpen, om een potentieel bloedbad met tienduizenden kinderen, vrouwen en ouderen te voorkomen'', zegt de Syrische Nationale Raad donderdag in een verklaring.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier