MOSKOU - Rusland heeft er donderdag bij Syrië op aangedrongen Valerie Amos, hoofd humanitaire zaken en noodhulp bij de Verenigde Naties, toe te laten.

Moskou wil dat Amos de gelegenheid krijgt poolshoogte te nemen in Homs en andere steden waar zwaar wordt gevochten tussen het regeringsleger en opstandelingen.

Gennadi Gatilov, de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, verwacht dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad binnen enkele dagen instemt met de komst van Amos.

De Syrische regering toonde zich bereid over de kwestie te onderhandelen. Eerder deze week weigerde Syrië Amos toe te laten.

VN-Veiligheidsraad

Ook de VN-Veiligheidsraad eist dat Amos Syrië in mag. Rusland en China stemden in met de gezamenlijke verklaring. Dat is uitzonderlijk, omdat beide landen tot nu toe twee voorgestelde resoluties tegen het Syrische regime hebben geblokkeerd.

In het Zwitserse Genève veroordeelde de VN-mensenrechtenraad donderdag met een resolutie het geweld door het regime van Assad. De resolutie was een initiatief van Golfstaten en westerse landen. 37 landen schaarden zich achter de resolutie. China, Cuba en Rusland stemden tegen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten