DEN HAAG - Het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) doet 26 april uitspraak in de zaak tegen de voormalige president van het West-Afrikaanse Liberia, Charles Taylor.

Het is het eerste vonnis dat door een internationaal tribunaal wordt uitgesproken over een voormalig staatshoofd. De rechters zeggen eind april of Taylor schuldig of onschuldig is.

Dat is dan meer dan 13 maanden nadat de rechtszittingen werden afgerond. Ze spreken hun historische vonnis uit aan de Dokter van der Stamstraat in Leidschendam waar het SCSL voor de zaak Taylor is neergestreken.

Het Siera Leone-tribunaal kwam 10 jaar geleden van de grond na overleg tussen de regering van het West-Afrikaanse land en de Veiligheidsraad van de VN. Het heeft in de hoofdstad Freetown alle andere processen afgerond.

Vlucht

Taylor werd in maart 2006 in Nigeria opgepakt toen hij in een met geld volgestouwde auto op de vlucht was. Zijn proces is om veiligheidsredenen niet in Freetown maar in Nederland gehouden.

Het begon in juni 2007. Taylor wordt ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan de gruwelen die in Sierra Leone vooral in de jaren '90 door wrede bendes werden gepleegd. Taylor was van 1997 tot 2003 president van Liberia, dat aan Sierra Leone grenst.