VICTORIA - Passagiers verlieten donderdagochtend op de Seychellen het kapotte cruiseschip Costa Allegra, waarop ze 3 dagen zonder stroom hadden doorgebracht.

''Het was een zware tocht. We moesten op het dek slapen, omdat er geen airconditioning was en de kamers stonken. We konden de toiletten niet doortrekken'', zei Alena Deam, een 62-jarige passagiere uit België.

Het schip werd maandag getroffen door een brand in de machinekamer, midden in de Indische Oceaan vol piraten. Het schip helde toen naar bakboord, vertelde de Duitser Sebastian Veit (36).

De Duitse passagier Franz Mayer zei dat de bemanning de reddingsboten al had neergelaten. ''We waren al bereid om in de reddingsboten te stappen''.

Hitte

De meeste passagiers hadden last van de tropische hitte. ''Het was verschrikkelijk'', zei de 82-jarige Fransman Henri. ''Geen lichten, geen toiletten. Ik kon amper slapen met zoveel mensen bij elkaar op het dek. De eerste dag ging het nog, daarna werd het steeds erger.''

Vele passagiers loofden de bemanning en de kapitein. De opvarenden zijn vooral Italianen en Fransen. Het gaat om totaal 25 nationaliteiten, waaronder niet de Nederlandse.

Carnaval

De ruim 600 passagiers wuifden zichzelf koelte toe, toen ze het tropische eiland betraden. Ze stapten in bussen die met draaiende motor klaar stonden om de passagiers naar hun hotels te brengen.

Een deel van de passagiers blijft op het eiland om daar het carnaval mee te vieren. Anderen vliegen de komende dagen naar huis.

Costa Allegra komt aan in Victoria