JOHANNESBURG - De radicale Zuid-Afrikaanse jeugdleider Julius Malema wordt uit het ANC gezet.

De regerende partij heeft woensdag besloten hem te royeren. Volgens een strafcommissie heeft Malema verdeeldheid gezaaid en het aanzien van de partij geschaad. Bovendien heeft hij daarvoor geen berouw getoond en gaat hij in tegen de partij. 

Het ANC, de partij waarmee Nelson Mandela tegen de apartheid streed, had Malema (30) vorig jaar voor 5 jaar geschorst. Daar ging hij tegen in beroep, met de uitsluiting tot gevolg. Tegen het royement kan hij ook in beroep gaan.

Malema is buitengewoon populair bij de miljoenen armen in Zuid-Afrika. Hij wil onder meer dat de mijnen worden genationaliseerd en dat de blanke boeren hun grond kwijtraken.

Arme

Het land moet volgens Malema worden verdeeld onder arme zwarten. Hij wil ook dat de democratische regering van buurland Botswana omver wordt geworpen en is een aanhanger van de dictatoriale president van Zimbabwe, Robert Mugabe.

Vorig jaar bepaalde een rechter dat Malema haat had gezaaid door het lied ''Shoot the Boer'' uit de apartheidstijd te zingen.

Binnen het ANC was Malema in het verleden een bondgenoot van president Jacob Zuma. Mede dankzij de steun van de jeugdleider wist Zuma in 2009 staatshoofd te worden. De afgelopen jaren zijn ze echter vijanden geworden.