LISSABON - De voortvluchtige Amerikaanse vliegtuigkaper George Wright wordt niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft een Portugese rechter woensdag bepaald. Wright is al tientallen jaren voortvluchtig.

De VS willen dat Wright wordt uitgeleverd om de rest uit te zitten van een gevangenisstraf die hem in 1962 was opgelegd wegens moord.

De rechter in Lissabon weigerde echter Wright uit te leveren, omdat de zaak volgens het hof verjaard is. "De zaak is nu gesloten", aldus de rechter.

Wright ontsnapte in 1970 uit de gevangenis, sloot zich aan bij de militante Black Liberation Army en kaapte in 1972 met vier anderen een vliegtuig naar Algerije. Wright dook onder in Europa.

Zijn vier kompanen werden in Frankrijk opgepakt en veroordeeld, maar Wright wist te ontkomen en belandde via Lissabon in de jaren tachtig in de voormalige Portugese kolonie Guinee-Bissau. Hij kreeg daar asiel en een nieuwe naam, José Luis Jorge dos Santos.

Huwelijk

Door zijn huwelijk met een Portugese vrouw in 1991 verwierf Wright de Portugese nationaliteit en in 1993 verhuisde het stel naar Portugal.

Daar kwam zijn ware identiteit in september aan het licht toen een door de VS verschafte vingerafdruk overeen bleek te stemmen met gegevens in een databank die Portugal voor al zijn ingezetenen bijhoudt.