AMSTERDAM - De hoogste Argentijnse diplomaat in Groot-Brittannië is woensdag door het Britse ministerie van buitenlandse zaken op het matje geroepen.

De diplomaat moet uitleggen waarom Argentinië twintig grote bedrijven heeft gevraagd niet langer Britse producten te importeren.

Dinsdag vroeg de Argentijnse minister van industrie Debora Giorgi de bedrijven om Britse producten te vervangen door producten uit andere landen.

Daarmee wil de minister Londen onder druk zetten om te onderhandelen over de Falklandeilanden. De eilanden vallen onder Brits bestuur, maar Argentinië claimt de eilanden.

Economisch belang

Argentinië heeft al sinds 2008 geen ambassadeur in Groot-Brittannië. Daarom werd charge d'affaires Osvaldo Marsico naar het ministerie geroepen. "Het Verenigd Koninkrijk is de zesde investeerder in Argentinië en we importeren meer vanuit Argentinië dan dat we naar het land exporteerden", aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van buitenlandse zaken.

"Het is dan ook absoluut niet in het economisch belang van Argentinië om deze handelsbelemmeringen in te stellen."

Een woordvoerder van de Britse premier David Cameron liet weten het 'erg treurig te vinden dat Argentinië doorgaat met hun benadering van confrontaties in plaats van samenwerking'.

Oorlog

De spanningen tussen Argentinië en Groot-Brittannië over de eilanden neemt toe. Binnenkort wordt de oorlog om de Falklandeilanden, die op 2 april 1982 begon, herdacht. Bij de oorlog kwamen meer dan negenhonderd mensen om het leven.