BERLIJN - De Duitse oud-president Christan Wulff, die deze maand aftrad wegens een corruptieonderzoek, krijgt toch gewoon een zogeheten ereloon.

Dat heeft het bureau van het Duitse presidentschap woensdag meegedeeld. Het loon kan bijna 200.000 euro per jaar belopen.

Volgens het bureau is er geen reden om af te wijken van het gebruikelijke loon voor ex-presidenten, ook al was Wulff slechts 20 maanden president. Daarnaast krijgt hij de gebruikelijke secretaresse en een kantoor.

Opiniepeiling

Een recente opiniepeiling toonde dat 78 procent van de Duitsers het niet acceptabel vindt dat de omstreden Wulff zo veel geld krijgt. Wulff trad op 17 februari af omdat justitie het parlement om opheffing van diens parlementaire onschendbaarheid vroeg.

Wulff had in zijn vorige functie als premier van een deelstaat wellicht gunsten aangenomen in ruil voor bepaalde besluiten. De Duitser kreeg onder meer reisjes en hotelvakanties van een filmproducent. De Duitse media berichtten wekenlang over verdachte situaties.

De Bondsvergadering kiest op 18 maart een opvolger, zeer waarschijnlijk de partijloze Joachim Gauck (72). De meest linkse partij Die Linke heeft een andere kandidaat voorgesteld, Beate Klarsfeld (72). Die Linke heeft circa 10 procent van de 1240 zetels in de Bondsvergadering.