CAIRO - Dinsdag is het Rode Kruis er niet in geslaagd gewonden uit de bestookte Syrische stad Homs te evacuëren. Dit zei een woordvoerder van het internationale Rode Kruis.

Leden van de hulporganisatie zijn wel naar Homs getogen, maar de situatie was er zo gevaarlijk dat ze onverrichter zake terugkeerden naar Damascus, aldus de woordvoerder.

Syrische activisten zeiden dat er zeker 13 rebellen bij gevechten om het leven kwamen, toen ze het zwaar onder vuur genomen verzetsbolwerk Baba Amr, een wijk in het zuidwesten van Homs, wilden bereiken om hulp te bieden.

Afgelopen woensdag kwamen twee buitenlandse journalisten om bij een van de vele beschietingen door regeringsgetrouwe troepen. Het waren de Amerikaanse Marie Colvin en de Franse Rémi Ochlikhayan.

Nieuwe poging

Het Rode Kruis gaat woensdag opnieuw proberen met de Syrische autoriteiten en met strijders van de oppositie een akkoord te bereiken over de evacuatie van gewonden uit Homs.

Onder de gewonden daar is nog steeds de Française Edith Bouvier van Le Figaro, volgens een activist van de Plaatselijke Coördinatiecomités, Rima Flihan.

Journalisten

Er zijn nog twee buitenlandse journalisten in Homs gestrand, Bouviers landgenoot William Daniel en de Spanjaard Javier Espinosa van de krant El Mundo.

De Britse journalist Paul Conroy is er dankzij rebellen van het Vrije Syrische Leger in geslaagd Libanon te bereiken. Hij vertoefde dinsdag in de Britse ambassade in Beiroet, is van officiële zijde bevestigd.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten