DAKAR - Het omstreden staatshoofd van Senegal, Abdoulaye Wade, heeft dinsdag erkend dat een tweede ronde nodig is in de presidentsverkiezingen van het West-Afrikaanse land.

De 85-jarige politicus liet dat weten via zijn woordvoerder.

Zondag had de eerste ronde van de verkiezingen plaats. Volgens voorlopige uitslagen kreeg Wade toen circa een derde van de stemmen. Het staatshoofd had zelf verwacht dat hij meer dan 50 procent van de stemmen zou krijgen, waarna een tweede ronde overbodig zou zijn.

"De cijfers zijn duidelijk, we krijgen een tweede ronde", aldus de zegsman van Wade dinsdag. De president wil een derde termijn in de wacht slepen. Waarnemers verwachten echter dat veel Senegalezen zich in de tweede ronde zullen scharen achter de tegenstander van Wade.

Macky Sall

Dat wordt waarschijnlijk Macky Sall (50), een voormalige premier en bondgenoot van Wade. Sall eindigde volgens de voorlopige uitslagen als tweede in de eerste kiesronde.

De oppositie is fel tegen een langer presidentschap van Wade. Die zou met een derde termijn de grondwet schenden. Ook zou hij niet terugdeinzen voor fraude om zijn overwinning veilig te stellen.