WASHINGTON - Israël wil de Verenigde Staten niet informeren als het besluit tot militaire actie tegen de nucleaire installaties van Iran over te gaan.

Dat hebben premier Benjamin Netanyahu en minister van defensie Ehud Barak volgens een goed ingelichte zegsman in Amerikaanse inlichtingenkringen de afgelopen weken aan diverse Amerikaanse bezoekers laten weten.

Door de Amerikanen niet op de hoogte te stellen van een eventuele militaire actie wil Israël vermijden dat het de VS wordt aangerekend dat zij Israël niet hebben tegengehouden.

De Amerikaanse regering probeert Israël er al maanden van te overtuigen dat een aanval het Iraanse atoomprogramma hooguit kan vertragen, maar niet stop kan zetten. De VS willen daarom afwachten of financiële sancties tegen Iran hun werk gaan doen.

Functionarissen

Onder de bezoekende Amerikaanse functionarissen waren de voorzitter van de chefs van staven, de nationale veiligheidsadviseur, de directeur van de nationale inlichtingendiensten en invloedrijke leden van het Congres.

Het Witte Huis, het Pentagon, het bureau van de inlichtingendirecteur en de Israëlische ambassade reageerden niet op verzoeken om commentaar.

Iran zegt dat het uraniumverrijkingsprogramma vreedzame doeleinden dient, maar Israël, de Verenigde Staten en andere westerse landen denken dat het land werkt aan kernwapens. Het Internationale Atoomenergieagentschap zegt dat niet uit te kunnen sluiten.

Frustratie

Israël en de VS zijn het verre van eens over hoe Iran tegemoet moet worden getreden. De kennelijke beslissing om Washington niet te informeren komt ook voort uit Israëls frustratie over het Witte Huis.

Vooral na het bezoek van nationaal veiligheidsadviseur Tom Donilon werd het de Israëlische regering duidelijk dat de Amerikanen niet tot militaire actie zullen overgaan, noch zullen instemmen met een eenzijdig optreden van Israël.

Mike Rogers, de Republikeinse voorzitter van de commissie voor de inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden, sprak vorige maand in Israël met Netanyahu, Barak en anderen.

Serieuzer

"Ik kreeg het gevoel dat Israël steeds serieuzer wordt over een aanval op hun kernwapenprogramma", zei Rogers maandag tegen CNN.

"Zij zijn tot de slotsom gekomen dat de regering niet serieus is over een echte militaire consequentie als Iran doorgaat. Zij denken dat zij zelf een besluit moeten nemen, gezien de huidige opstelling van de Verenigde Staten."

Ondanks de impasse op politiek niveau proberen Amerikaanse geheime diensten een dialoog gaande te houden met Israël, zoals het bespreken van mogelijkheden om gebruik te maken van Amerikaanse bases in de regio.

Samenwerking

Dat dient er volgens ingewijden vooral toe om toch van de Israëliërs een signaal te krijgen als er iets gaat gebeuren.De samenwerking bij het delen van informatie in de regio is wel aan het verbeteren, zeggen een huidige en een voormalige Amerikaanse regeringsmedewerker.

Zo levert Israël belangrijke informatie over Syrië nu de Amerikaanse ambassade is gesloten en Amerikaanse diplomaten en inlichtingenofficieren uit het land zijn teruggetrokken.