GENÈVE - De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gaat dinsdag in een spoedzitting de Syrische regering oproepen een eind te maken aan aanslagen op burgers.

Ook wil de Mensenrechtenraad dat hulpverleners ongehinderd toegang krijgen tot de stad Homs en andere gebieden die worden belegerd. Dat staat in een conceptresolutie die persbureau AP in handen kreeg.

De Mensenrechtenraad veroordeelt 'de wijdverbreide en systematische schendingen van de mensenrechten en fundamentele vrijheden door de Syrische autoriteiten'. De autoriteiten hebben ervoor gezorgd dat de humanitaire situatie in het land is verslechterd.

Het gebruik van zwaar geschut en tanks om gebieden aan te vallen waar zich burgers bevinden heeft bovendien geleid tot duizenden doden. Maandag kwamen er in Homs 144 mensen om het leven. De meeste slachtoffers vielen in de wijk Baba Amr, die in handen van de rebellen is.

Walging

"Het is de taak van de raad om uiting te geven aan de walging van de hele wereld over de afschuwelijke misdaden die de Syrische staat begaat tegen het eigen volk", aldus de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé.

"We kunnen niet zwijgen in het licht van dit geweld en de barbaarsheid van de onderdrukking, de slachting van burgers, het bombarderen van steden, de marteling van kinderen en het vermoorden van gewonden in het ziekenhuis."

Lidstaten

Juppé heeft de lidstaten van de raad opgeroepen een aanklacht tegen Syrië bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag voor te bereiden. "Er zal een dag komen dat de burgerlijke en militaire autoriteiten in Syrië, in het bijzonder president Bashar Assad zelf, zich moeten verantwoorden voor hun daden."

De Britse minister van buitenlandse zaken Jeremy Browne heeft ook gezegd dat de daders verantwoordelijk moeten worden gehouden, maar hij wilde niet zover gaan direct het ICC in te schakelen. "De manier waarop we de daders verantwoordelijk gaan houden kan op zeker moment worden besproken, maar we zijn er absoluut zeker van dat het moet gebeuren", zei hij.

De oproep om Syrië aan te klagen bij het ICC wordt niet besproken in de spoedzitting van dinsdag, maar komt mogelijk volgende week op een zitting van de Mensenrechtenraad aan de orde.

Veto

Rusland zal vermoedelijk zijn veto uitspreken over een aanklacht tegen Syrië bij het ICC. Maandag verklaarden Rusland, Iran en Cuba ook tegen de spoedzitting van de Mensenrechtenraad te zijn.

Rusland zwichtte later toch, maar blijft zich verzetten tegen een resolutie waarin het Syrische regime wordt veroordeeld. Browne zette hier zijn vraagtekens bij. "Honderden mensen worden in steden als Homs gedood. Voelen ze zich daar moreel goed bij? Wat stellen zij voor om er aan te doen?"

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier