OSLO - Dit jaar zijn er 231 nominaties voor de Nobelprijs voor de Vrede die in oktober wordt toegekend.

Het hoofd van het Instituut Nobel, Geir Lundestad, heeft dit maandag bekendgemaakt. Hij zei dat er zoals elk jaar ''de gebruikelijke kandidaten zijn en nieuwkomers, beroemde en onbekende, uit alle windstreken van de wereld''.

Het gaat om 188 personen en 43 organisaties, inclusief de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl, de Amerikaanse ex-president Bill Clinton, de Europese Unie, de Amerikaanse soldaat als instituut en de Amerikaanse militair Bradley Manning die de website WikiLeaks van geheime militaire informatie voorzag.

Verder maken de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko, de Congolese arts Denis Mukwege en de Cubaanse dissidenten Oswaldo Paya en Yoani Sanchez kans op de prijs, evenals de Russische mensenrechtengroep Memorial en haar oprichter Svetlana Gannoesjkina.

Record

Er is dit jaar geen record gebroken als het gaat om het aantal nominaties. Vorig jaar waren er 241 nominaties, een hoogtepunt in de geschiedenis van de Nobelprijs.

De prijs ging vorig jaar naar drie vrouwen: de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf, de Liberiaanse activiste Leymah Gbowee en oppositiekopstuk Tawakkul Karman uit Jemen.

Het Nobelcomité maakt de winnaar in oktober bekend.