DAKAR - De verkiezingen in het West-Afrikaanse Senegal zijn zondag weliswaar rustig verlopen, maar kunnen wel beter.

De leider van de 90 Europese verkiezingswaarnemers, de PvdA-Europarlementariër Thijs Berman, heeft meerdere aanbevelingen.

Zo is niet te controleren of de regering de drie onafhankelijke kandidaten terecht heeft uitgesloten van de verkiezingen. Onder anderen de zanger Youssou N'Dour mocht niet meedoen, omdat er iets mis bleek met de vereiste 10.000 handtekeningen die hij had ingeleverd bij de registratie.

''Wij vinden dat die procedure transparanter moet'', aldus Berman maandag tegen het ANP. Hij presenteert dinsdag namens de EU een rapport. Hij wil niet vooruitlopen op de inhoud, maar zegt wel dat de kritiek ''niet mals'' is.

Strijd

Bij de verkiezingen gingen de strijd tussen de 85-jarige president Abdoulaye Wade en 13 oppositiekandidaten. De verkiezingen worden nauwlettend gevolgd door de westerse wereld.

''Senegal is altijd gezien als een haven van democratie in West-Afrika. De VS en de EU willen graag dat het zo blijft. Daarom dat de EU ook is ingegaan op het verzoek van Senegal om waarnemers te sturen.''

Berman bezocht zondag meerdere stembureaus in de hoofdstad Dakar. Hij sprak ook uitgebreid met ambassadeurs en politici en gaf erg veel interviews. ''De verkiezingen zijn rustig verlopen, zonder grote incidenten'', aldus Berman.