BRUSSEL - De Europese Unie heeft de druk op het Syrische regime verder verhoogd om een einde te maken aan de gewelddadige onderdrukking van de oppositie.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU kondigden maandag in Brussel nieuwe sancties af.

De tegoeden van de centrale bank van Syrië in de EU worden bevroren, is van diplomaten vernomen. Ook komt er een verbod op cargovluchten naar de EU en op de handel in onder meer goud en andere edelmetaal.

Op die manier worden geldstromen naar het regime van president Bashar al-Assad drooggelegd.

Daarnaast komen meer handlangers van Assad op een zwarte lijst. Hun tegoeden in de EU worden bevroren en ook mogen zij Europa niet meer in.

Rosenthal

Volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is het allerbelangrijkste dat het geweld in Syrië stopt en dat president Bashar al-Assad aftreedt. Dan kan er op een bepaald moment een vredesmacht naar het land worden gestuurd, zei de bewindsman in Brussel.

Nederland ziet vooral voor het Syrische buurland Turkije en de Arabische Liga een rol weggelegd bij de vredesmacht. Het gaat dan om een missie die de vrede moet handhaven, niet moet brengen.

Rosenthal concludeerde vorige week vrijdag op een speciale conferentie over Syrië in Tunesië dat er geen steun was voor het voorstel van Qatar om een Arabische troepenmacht vrede te laten afdwingen. Pas als er vrede is zou er een missie kunnen komen om deze te handhaven.

Economisch

''Het regime heeft het steeds moeilijker, financieel en economisch'', stelde hij. De bewindsman sloot verdere sancties niet uit om de machthebbers te isoleren en stelselmatig af te knijpen. Maar hij benadrukte de wens om de bevolking zo veel mogelijk te ontzien.

Om het regime ''eindelijk tot zinnen te brengen'' kunnen op een bepaald moment ambassades van EU-landen in Syrië worden gesloten en Syrische ambassadeurs in de unie worden weggestuurd, aldus Rosenthal. Maar Nederland geeft er nu nog de voorkeur aan zijn ambassade in Damascus open te houden, ook in verband met de contacten met de oppositie.

Wapenembargo

De EU kondigde eerder al maatregelen af tegen 108 personen en 38 instellingen. Verder geldt er al een wapenembargo en een verbod op de invoer van Syrische olie.

Nederland zal er bij de andere EU-landen op aandringen oppositionele Syrische bloggers te ondersteunen bij het vinden van toegang tot het internet. Ook is de EU bereid humanitaire hulp bieden.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

EU draait Syrië duimschroeven aan