CANBERRA - De Australische premier Julia Gillard heeft maandag de machtsstrijd binnen de Laborpartij gewonnen van haar rivaal Kevin Rudd. Ze blijft daardoor premier.

Dat meldden Australische media.

De leden van de sociaaldemocratische Laborpartij in de Australische Tweede Kamer en de senatoren van de partij mochten maandag stemmen.

Gillard kreeg steun van een ruime meerderheid. Ze kreeg 71 stemmen, Rudd 31, aldus een partijfunctionaris

Val

Rudd was tot 2010 premier. Hij kwam ten val door een opstand van Gillard. Rudd werd minister van Buitenlandse Zaken, maar trad eerder deze week af uit ontevredenheid over Gillard. Hij zei dat hij zich niet gesteund voelde door Gillard en dat zij afstevende op een verkiezingsnederlaag.

Gillard besloot Labor voor de keuze te stellen. ''We moeten dit voor eens en voor altijd oplossen'', zei de premier toen ze de leiderschapsverkiezing aankondigde.

''Binnen de partij wordt er al veel te lang gekibbeld. Australiërs zijn dit terecht zat en ze willen dat er een einde aan komt'', aldus Gillard tegen Australische media.

Accepteert

Rudd zei na zijn nederlaag dat hij de stemming accepteert en dat hij Gillard ''volledig zal steunen'' en ''geen wrok koestert''. De oud-premier blijft actief als parlementariër.

Premier Gillard zal waarschijnlijk enkele nieuwe ministers aanwijzen in haar kabinet, omdat enkele bewindslieden zich hebben uitgesproken voor Rudd.

De rechtse oppositie spint garen bij de politieke onrust binnen Labor. In de peilingen leiden de Liberale Partij en de Nationale Partij.