BOGOTA - De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft zondag in een verklaring op haar website ontvoeringen afgezworen.

De FARC belooft in de verklaring ook de laatste tien gijzelaars die men nog in handen heeft vrij te laten. De rebellenbeweging zei echter de strijd tegen de Colombiaanse regering niet te staken.

De laatste tien 'krijgsgevangenen', zoals de FARC de gijzelaars omschrijft, zjin allen werkzaam voor de Colombiaanse overheid. Volgens de regering houdt de FARC nog zeker twaalf overheidsmedewerkers gegijzeld.

De FARC zei op 27 december zes gijzelaars vrij te laten, maar heeft dat tot dusver nog niet gedaan. Drie maanden geleden doodde de FARC nog vier gijzelaars die meer dan 12 jaar waren gegijzeld. Hierna volgden massale protesten in Colombia.

Niet voldoende

President Juan Manuel Santos noemde het besluit ''een belangrijke stap'', maar het is volgens hem ''niet voldoende''. Hij heeft in het verleden gezegd pas vredesonderhandelingen te willen als alle gijzelaars vrij zijn. Hoeveel mensen de FARC vasthoudt is niet bekend.

De FARC ontstond in de jaren '60 als een marxistische guerrilla-organisatie. Later ontwikkelde ze zich steeds meer tot een criminele bende, die anno 2012 nauwelijks nog steun geniet van de bevolking.

De FARC heeft de afgelopen jaren zware verliezen geleden in de strijd met het leger.

Lees twitterberichten over dit nieuws op NUlive