DAKAR - President Abdoulaye Wade van Senegal is zondag uitgejouwd toen hij zijn stem uitbracht bij de presidentsverkiezingen. 

Het is al weken onrustig in het West-Afrikaanse land dat eerder een toonbeeld van stabiliteit was.

De 85-jarige Wade verliet zichtbaar boos het stemlokaal in de wijk Point E na te zijn uitgejoeld. Hij zei niets tegen de aanwezige media. De oppositie meent dat Wade zich na twee ambtstermijnen moet terugtrekken, omdat de grondwet een derde ambtstermijn onmogelijk zou maken.

De stembusgang verloopt rustig. Ruim vijf miljoen Senegalezen mogen stemmen. De definitieve uitslag wordt pas vrijdag bekend. Bij geweld in de aanloop naar de verkiezingen kwamen eerder deze week al zeker 6 mensen om het leven.

Youssou N'Dour

Een van de belangrijkste kandidaten van de oppositie, de zanger Youssou N'Dour, mag niet aan de verkiezingen meedoen. Hij zou niet de vereiste 10.000 geldige handtekeningen van aanhangers hebben ingezameld.

N'Dour vreest fraude. ''We zullen een electorale coup hier niet accepteren. De Senegalezen zijn niet dom. De rest van de wereld houdt bijzonder goed in de gaten wat er in Senegal gebeurt'', zei hij.

Wade, die sinds 2000 aan de macht is, wil niet wijken. De derde president van de voormalige Franse kolonie houdt vol dat zijn derde termijn wel mogelijk is, omdat de limiet van twee ambtstermijnen pas sinds 2008 in de grondwet staat.