KABUL - Bij demonstraties in Kunduz, in het noorden van Afghanistan, tegen de verbranding van korans op een Amerikaanse legerbasis eerder deze week zijn zondag twee doden gevallen. 

Ook raakten zeven Amerikaanse militairen gewond. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten bekendgemaakt.

Voor de zesde dag op rij wordt tegen de koranverbranding geprotesteerd ondanks een oproep van president Hamid Karzai de kalmte te bewaren.

Het Witte Huis heeft de koranverbranding een vergissing genoemd en excuses aangeboden aan de Afghaanse regering.

Granaten

In Kunduz waren duizenden mensen op de been voor wat begon als een vreedzame demonstratie. Toen de betogers echter een van de grootste wijken van de stad wilden binnengaan brak er geweld uit. Betogers openden het vuur op de politie en gooiden granaten naar een Amerikaanse legerbasis aan de rand van de stad.

Volgens een Afghaanse ambtenaar liepen zeven NAVO-militairen verwondingen op. Een van de betogers werd door NAVO-militairen doodgeschoten. Een andere betoger werd door de Afghaanse politie gedood.

De NAVO wilde niet bevestigen dat er gewonden zijn gevallen, maar zei slechts dat uit de eerste berichten is gebleken dat er geen NAVO-militairen zijn omgekomen.

Trainingsmissie

Ook zaterdag was het onrustig in Kunduz. Toen vielen er 4 doden en raakten meer dan 50 mensen gewond doordat de menigte een VN-complex aanviel.

Even buiten de stad Kunduz verblijven circa 350 Nederlanders op een Duitse basis. Daar heeft nog geen enkel protest plaatsgevonden, aldus een zegsman van het ministerie van Defensie in Den Haag.

Desondanks blijven de Nederlanders ook zondag voor een tweede dag op rij binnen en liggen de trainingen stil. Maandag wordt opnieuw gekeken hoe er verder wordt gegaan.

Teruggetrokken

De Duitse regering heeft zondag haar adviseurs bij Afghaanse instellingen in de hoofdstad Kabul tijdelijk teruggetrokken. Dat maakte het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking in Berlijn bekend.

Het gaat om circa 50 adviseurs. Het gaat puur om een voorzorgsmaatregel, aldus de Duitse minister Dirk Niebel van Ontwikkelingssamenwerking.

Ook de Franse regering treft voorbereidingen om haar burgerpersoneel terug te halen uit Afghanistan. Dat zei een zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs zondag.

Franse burgers die adviseren bij de opbouw van openbare instellingen in Afghanistan worden teruggehaald, zei de zegsman. Maar hun vertrek kan worden gestopt, voegde hij eraan toe. Dat is dan afhankelijk van ontwikkelingen ter plaatse. Voor de 3600 Franse militairen in Afghanistan verandert er niets.

Zaterdag besloot de internationale troepenmacht ISAF al het personeel terug te roepen dat werkzaam is op Afghaanse ministeries in en rond de hoofdstad Kabul.