DAMASCUS - Het geweld in Syrië gaat zondag onverminderd voort, ondanks het grondwetreferendum dat in het Arabische land wordt gehouden. 

Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zijn al zeker 31 mensen omgekomen, onder wie burgers en medewerkers van de veiligheidsdiensten.

Een aantal doden viel in de wijk Hamideyeh in de stad Homs, die al wekenlang wordt belegerd. Daar zouden 9 burgers zijn omgekomen.

Elders in de stad stierven 4 militairen na gevechten met rebellen. Ook in de provincie Deraa, ten zuiden van Damascus, en in de noordwestelijke provincie Idlib zouden weer mensen zijn omgekomen.

Grondwet

Bijna 15 miljoen stemgerechtigde Syriërs zijn opgeroepen hun mening te geven over een nieuwe grondwet. Daarin worden naast de Baathpartij, die bijna een halve eeuw alleen aan de macht is geweest, ook andere politieke partijen toegestaan.

De stembureaus gingen om 07.00 uur lokale tijd open en de verwachting is dat er ten minste twaalf uur lang kan worden gestemd. In totaal zijn in Syrië 14,6 miljoen kiesgerechtigden

De oppositie heeft ertoe opgeroepen de volksstemming te boycotten. De nieuwe constitutie legt de macht van de president nauwelijks aan banden, aldus de tegenstanders van president Bashar al-Assad. Het referendum maakt het Assad mogelijk om tot 2028 aan te blijven.

Doden

Mensenrechtenactivisten hebben zondag laten weten dat er door het politieke geweld zaterdag zeker 123 doden zijn gevallen, van wie zeker 68 burgers.

In Homs, een van de bolwerken van het verzet tegen het regime van Assad, kwamen 24 burgers om het leven.

Vluchtelingen

Jordanië heeft tot dusver meer dan tachtigduizend Syrische vluchtelingen opgevangen. Dat werd zondag bekendgemaakt door het Jordaanse ministerie van informatie. De Syriërs zijn het geweld tijdens de nu al elf maanden durende opstand in het land ontvlucht.

Volgens minister van informatie Rakan al-Majali zijn 73 duizend mensen legaal vanuit Syrië de grens met Jordanië overgestoken. Afgelopen week zijn nog eens tienduizend Syriërs, onder wie agenten van de Syrische veiligheidsdiensten, illegaal het land binnengekomen.

De vluchtelingen kunnen op veel sympathie rekenen in Jordanië. Velen worden opgevangen door Jordaanse families en krijgen hulp van de regering in Amman, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) en andere organisaties.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten