KAAPSTAD - Nelson Mandela heeft een laparoscopie, een kleine kijkoperatie, ondergaan in het ziekenhuis. Dat meldde de Zuid-Afrikaanse minister van Defensie, Lindiwe Sisulu, zondag.

De 93-jarige maakt het volgens Sisulu goed. De verwachting is dat Mandela zondag of maandag weer terug naar huis kan.

"Het is een minimaal-invasieve operatie geweest", zei de minister op een persconferentie. Artsen hebben een incisie gemaakt in de buik van Mandela en met een kleine camera de organen in de buikholte bekeken.

Volgens de woordvoerder van president Jacob Zuma hebben de artsen 'niets zorgwekkends' ontdekt. "Zijn gezondheidstoestand is gezien zijn leeftijd bevredigend."

Onderzoek

Zaterdag zei een woordvoerder van Zuma nog dat er geen sprake was van een operatie, maar van een grondig medisch onderzoek.

Zuma verklaarde zaterdag dat Mandela al lange tijd last heeft van buikklachten. Artsen wilden de klachten onderzoeken. Hij verkeerde volgens de president niet in levensgevaar en van een spoedopname was dus geen sprake.

De oud-president lag in januari vorig jaar een week in het ziekenhuis wegens een ontsteking van de luchtwegen. Zijn gezondheidstoestand hield het land dagen in zijn greep.

Nobelprijs

Mandela leidde tientallen jaren lang de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika. Van 1964 tot 1990 zat hij in de gevangenis. In 1994 werd hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Een jaar eerder kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede. Hij trad in 2010 voor het laatst in de openbaarheid, tijdens het WK voetbal.