NICOSIA - Door het politieke geweld in Syrië zijn zaterdag zeker 123 doden gevallen, van wie zeker 68 burgers. Dit hebben mensenrechtenactivisten zondag laten weten.

In Homs, een van de bolwerken van het verzet tegen het regime van president Bashir al-Assad, kwamen 24 burgers om het leven.

In totaal hebben manschappen die loyaal zijn aan de dictator, zondag zeker 100 Syriërs gedood, aldus het Syrian Network for Human Rights.

Onder de Assad-aanhangers vielen ook slachtoffers. Bij gevechten tussen deserteurs die op handen zijn van de oppositie en het regeringsleger kwamen zeker 23 militairen van het bewind om het leven in het Arabische land, aldus het Syrian Observatory for Human Rights.

Stem uit brengen

De bijna 15 miljoen stemgerechtigde Syriërs zijn opgeroepen zondag hun stem uit te brengen bij een referendum over een nieuwe grondwet. Daarin worden naast Assads Baath-partij, die bijna een halve eeuw alleen aan de macht is geweest, ook andere politieke partijen toegestaan.

De stembureaus gingen om 07.00 uur lokale tijd open en de verwachting is dat er ten minste twaalf uur lang kan worden gestemd. In totaal zijn in Syrië 14,6 miljoen kiesgerechtigden. In gebieden zoals de stad Homs, waar bij beschietingen door regeringstroepen honderden doden vielen, of in de onrustige provincie Idlib is de opkomst naar verwachting laag.

De oppositie heeft ertoe opgeroepen de volksstemming te boycotten. De nieuwe constitutie legt de macht van de president nauwelijks aan banden, aldus de tegenstanders van Assad.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten