JOHANNESBURG - Nelson Mandela is zaterdagochtend opgenomen in het ziekenhuis, maar maakt het goed. Volgens een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, is de oud-leider ''opgewekt''.

Zuma zelf liet weten: ''Het gaat goed met Madiba en hij is volledig bij bewustzijn. De artsen zijn tevreden met zijn gezondheidstoestand, die past bij zijn leeftijd''. Hij gebruikte de koosnaam van Mandela.

''Hij was in goede gezondheid toen hij werd opgenomen in het ziekenhuis. De doktoren vonden dat zijn klachten grondig onderzocht moesten worden'', aldus Zuma. Mandela is opgenomen wegens langdurige buikklachten. Naar verwachting mag hij het ziekenhuis weer binnen twee dagen verlaten.

Volgens de BBC heeft Mandela wel een operatie ondergaan en is hij nu 'stabiel'.

Kleindochter Ndileka Mandela liet weten zich geen zorgen te maken over de gezondheid van haar opa. ''Ik zie het niet als een grote gebeurtenis'', zei ze. ''Ik ben niet bezorgd. Opa herstelde vorig jaar ook van een ziekte. Ik zie geen reden waarom dat nu anders zou zijn.''

Gezondheid

Mandela kwakkelt al langer met zijn gezondheid. De oud-president lag in januari vorig jaar een week in het ziekenhuis wegens een ontsteking van de luchtwegen. Zijn gezondheidstoestand hield het land dagen in zijn greep.

Tientallen journalisten, fotografen en cameraploegen verzamelden zich toen bij het ziekenhuis waar Mandela lag. Zijn terugkeer naar huis werd toen rechtstreeks op de televisie uitgezonden.

Privacy

Waar Mandela is opgenomen, is niet bekendgemaakt. De zegsman van Zuma vroeg de privacy van Mandela en zijn familie te respecteren.

Mandela leidde tientallen jaren lang de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika. Van 1964 tot 1990 zat hij in de gevangenis. In 1994 werd hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Een jaar eerder had hij de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Hij trad in 2010 voor het laatst in de openbaarheid, tijdens het WK voetbal.

Volg berichten op Twitter over dit nieuws via NUlive