KABUL - In de Noord-Afghaanse stad Kunduz zijn zaterdag zeker 4 doden gevallen op de vijfde dag van protesten tegen de verbranding van korans door Amerikaanse militairen.

Meer dan 50 mensen raakten gewond toen de betogers een VN-complex aanvielen.

De politie vuurde op de betogers om een bestorming van het terrein te voorkomen. Een zegsvrouw van de VN wilde niet zeggen hoeveel mensen op dat moment op het complex verbleven. De politie heeft extra agenten naar het gebied gestuurd.

Elders in de stad staken betogers onder meer banden in brand. Daardoor hingen flinke rookwolken boven de stad.

Schietpartij

In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zaterdag bij een schietpartij in het ministerie van Binnenlandse zaken twee Amerikaanse adviseurs om het leven gekomen. De schutter was ook een westerling. Dat hebben bronnen bij het ministerie gezegd.

De internationale troepenmacht ISAF heeft hierop besloten al het personeel terug te roepen dat werkzaam is op Afghaanse ministeries in en rond de hoofdstad Kabul. Dat maakte ISAF, dat onder leiding staat van de NAVO, zaterdag bekend.

Het besluit heeft volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie ook gevolgen voor ''enkele'' Nederlanders die op Afghaanse ministeries werken.

Schutter

De schietpartij vond plaats in een kamer die alleen door buitenlandse adviseurs wordt gebruikt. Zowel het ministerie als de NAVO bevestigde dat er twee westerlingen zijn gedood. Zij werkten namens ISAF als adviseurs op het departement.

Generaal John Allen, commandant van de ISAF, liet weten dat de schietpartij wordt onderzocht. ''De dader van deze aanval is een lafaard, wiens daden niet onbestraft zullen blijven'', zo meldde hij.

Volgens sommige bronnen is de schutter een westerling, maar de NAVO ontkent dat. De schutter is nog niet opgepakt.

Ondertussen heeft de radicaalislamitische Taliban de verantwoordelijkheid voor de schietpartij geclaimd. Het zou gaan om een wraakactie voor de koranverbranding.

Vijfde dag

Het is de vijfde dag op rij dat Afghanen de straat opgaan om hun ongenoegen te uiten over de koranverbranding. Daarbij zijn nu al 28 doden gevallen. De protesten gaan door ondanks een excuus van de Amerikaanse president Barack Obama voor het incident. 

De korans zouden zijn verbrand, omdat gevangenen de boeken zouden gebruiken om elkaar berichten door te sturen.

Ook wordt betoogd in de provincies Logar en Nangarhar in het oosten, en Sari Pul in het midden van het land. In Logar kwam ook een demonstrant om en raakten twee anderen gewond. In de noordoostelijke provincie Laghman vielen 20 gewonden bij een betoging. Hier zou de residentie van de gouverneur zijn bekogeld waarop de politie het vuur zou hebben geopend.

Nederlandse missie

Aan de rand van de stad Kunduz trainen een paar honderd Nederlanders Afghaanse agenten. De Nederlanders verblijven op een Duitse legerbasis en hebben geen bemoeienis met de onrust in de stad. De veiligheid in het gebied is volgens een woordvoerder van Defensie de verantwoordelijkheid van het Afghaanse leger en de politie.

De Nederlanders blijven wegens de onrust dan ook op de basis. Ze voeren geen patrouilles uit in de stad, zoals op andere dagen wel gebeurt als onderdeel van de training van Afghaanse agenten. ''Het draait op een lager pitje'', aldus de zegsman.

Protest Koran-verbranding