MADRID - Iñaki Urdangarin, een schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos, is zaterdagmorgen in Palma de Mallorca voor de rechter verschenen.

Justitie verdenkt hem onder meer van verduistering en valsheid in geschrifte. ''Ik verschijn hier vandaag om mijn onschuld te bewijzen. Ik zal de waarheid helder maken en mijn eer verdedigen'', zei hij bij aankomst bij de rechtbank.

Urdangarin is het eerste lid van de koninklijke familie dat zich wegens de verdenking van corruptie voor de rechter moet verantwoorden.

De 44-jarige Urdangarin is hertog van Palma sinds zijn huwelijk in 1997 met de jongste dochter van Juan Carlos, prinses Cristina. Hij is een oud-handballer die op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 deel uitmaakte van het Spaanse team dat een bronzen medaille veroverde.

Liefdadigheidsstichting

Urdangarin zou als directeur van een liefdadigheidsstichting samen met een kompaan miljoenen euro's hebben verduisterd. Hij leidde de stichting, het Instituut Nóos, vanaf de oprichting in 2004 tot 2007.

De advocaat van Urdangarin, Mario Pascual Vives, zei eerder dat zijn cliënt niets verkeerd heeft gedaan. ''Als hij fouten heeft gemaakt, wat alle burgers doen, zou ik het administratieve fouten noemen'', aldus de raadsman.