MOSKOU - De NAVO zou er goed aan doen Ruslands bezwaren tegen het voorgenomen raketschild tegemoet te komen, want Rusland is sterk en laat niet met zich spotten.

Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin vrijdag gezegd.

Poetin, die al eerder dreigde met vergeldingsmaatregelen tegen het raketschild, liet in het midden wat de NAVO te wachten staat als het bondgenootschap toch doorzet.

De Russische premier voert volop campagne om volgende week zondag de presidentsverkiezingen te winnen en bedient zich regelmatig van nationalistische en anti-Amerikaanse retoriek.

Aanmodderen

Poetin beweerde vrijdag tijdens een gesprek in Sarov dat de Amerikaanse regering enkele jaren geleden de draak stak met het Russische leger.

''Laat Rusland maar aanmodderen, dat kan ons niets schelen. Ze hebben toch niets meer dan roest'', spotte Washington volgens de Russische premier tegen andere NAVO-leden.

Maar dat was te vroeg gejuicht, aldus Poetin. ''Het is niet zo. En vandaag de dag al helemaal niet.'' Hij wees op Ruslands nieuwe intercontinentale raketten en de recente tewaterlating van twee nieuwe kernonderzeeërs.

Iraanse aanval

Rusland gelooft niet dat het raketschild, zoals de NAVO volhoudt, bedoeld is om een Iraanse aanval te onderscheppen. Volgens het Kremlin wil het Westen in werkelijkheid de oude vijand uit de Koude Oorlog tandenloos maken.