PORT-AU-PRINCE - President Michel Martelly van Haïti moet weer een nieuwe premier zoeken.

Het besluit volgt op onenigheid tussen de politieke leiders over een parlementaire commissie die onderzoek doet naar de vermeende dubbele nationaliteit van bewindslieden, die volgens de grondwet verboden zou zijn.

Martelly, die in mei aantrad als president van Haïti, kampt met veel weerstand in het parlement. Dat ging tot twee keer toe niet akkoord met een kandidaat-premier die door Martelly naar voren was geschoven. Bij de derde poging lukte het wel, met Conille.

President Martelly riep de bevolking vrijdagavond in een tv-toespraak van minder dan anderhalve minuut op ''rustig'' te blijven en het ''hoofd koel'' te houden. Het staatshoofd wil nu ''snel'' een nieuwe premier zoeken.

Armste

Haïti, dat het eiland Hispaniola deelt met de Dominicaanse Republiek, is het armste land van het westelijk halfrond. Haïti werd in 2010 getroffen door een verwoestende aardbeving, die aan meer dan 200.000 mensen het leven heeft gekost. De wederopbouw loopt moeizaam, mede door het slecht functionerende bestuur van het land.

De VN-missie in Haïti betreurt het aftreden van Conille, dat voor een nieuwe politieke crisis zou kunnen zorgen.

Herstel

De ''institutionele verlamming tussen regering, parlement en president'' staat economisch herstel en stabilisatie van de democratie in de weg, aldus de volkerenorganisatie.

Een delegatie van het Europees Parlement die Haïti deze week heeft bezocht, vroeg vrijdag in de hoofdstad Port-au-Prince om een mentaliteitsverandering. De regering moet zorgen voor ontwikkeling, efficiëntie en transparantie en verantwoording afleggen voor haar handelen.