TUNIS - De druk op het regime van de Syrische president Bashar al-Assad zal verder worden opgevoerd. Aanscherping van sancties moet een einde aan het geweld en het opstappen van Assad dichterbij brengen.

Dat zei minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) vrijdag na een conferentie in de Tunesische hoofdstad Tunis over Syrië. Westerse en Arabische landen die zich Vrienden van Syrië noemen waren daar bijeen.

Bevriezing van tegoeden wordt uitgebreid en ook komen er meer sancties tegen de centrale bank van Syrië, al mag de bevolking daar geen last van krijgen.

Nederland trekt 1 miljoen euro uit voor noodhulp aan Syrië. De oppositie kan met geld maar ook met kennis ondersteund worden. Nederland maakt zich ook sterk voor toegang tot internet voor de oppositie.

Rosenthal proefde op de conferentie geen bijval voor een voorstel van Qatar om een Arabische troepenmacht vrede te laten brengen in Syrië. Pas als er vrede is zou er een missie kunnen komen om deze te handhaven.

Tegoeden

Als onderdeel van de sancties worden alle tegoeden van de Syrische centrale bank in landen van de Europese Unie bevroren. De maatregel gaat komende maandag in, zo heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, gezegd. Het is niet duidelijk hoeveel geld Damascus hiermee kwijtraakt.

Eerder besloot Europa al de import van Syrische olie te verbieden. Daardoor raakte het bewind een belangrijke inkomstenbron kwijt. Ook mogen hoge functionarissen niet langer naar Europa reizen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten