TUNIS - Enkele honderden aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad hebben vrijdag geprobeerd binnen te dringen in een hotel in de Tunesische hoofdstad Tunis.

Daar bereiden westerse en Arabische landen zich voor op een top over de toekomst van Syrië. Veiligheidsmedewerkers hielden de sympathisanten van Assad tegen bij de ingang van het hotel.

De actievoerders zouden vooral Tunesische aanhangers van Assad zijn. Ze waren met bussen naar het hotel gekomen. De betogers droegen portretten van de Syrische president en riepen leuzen tegen de Verenigde Staten.

Staakt-het-vuren

Westerse en Arabische mogendheden die zich Vrienden van Syrië noemen, proberen vrijdag in Tunis een staakt-het-vuren in Syrië te regelen. Ze eisen onmiddellijk toegang tot slagvelden, vooral tot de zwaar bestookte stad Homs.

De conferentie is een initiatief van de Arabische Liga. De deelnemers aan de top willen dat de VN-Veiligheidsraad zijn verantwoordelijkheid neemt en ervoor zorgt dat de slachtingen onder Syrische burgers ophouden. Volgens bronnen bij de Syrische oppositie heeft het Syrische leger alleen vrijdag al tientallen mensen gedood.

Troepenmacht

Qatar wil dat er een Arabische troepenmacht wordt gecreëerd die vrede moet opleggen in het door geweld geteisterde Syrië. Dat heeft de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd op een internationale conferentie in Tunesië over de crisis in Syrië.

De bewindsman, sjeik Hamad bin Jassim al-Thani, stelde dat de troepenmacht ''humanitaire corridors'' kan openen. Die zouden veiligheid moeten bieden aan Syrische burgers die nu zwaar te lijden hebben onder het geweld. Ook zouden hulpverleners zo veilig hun werk kunnen doen.

Interventie

Qatar was een van de drijvende krachten achter de internationale militaire interventie in Libië, die vorig jaar leidde tot de val van het bewind van dictator Muammar Kaddafi. Daarvoor waren de dictatoren van Egypte en Tunesië al verdreven in volksopstanden tijdens de Arabische lente.

De Tunesische president Moncef Marzouki sprak zich vrijdag tijdens de Syriëtop in Tunis uit voor het vormen van een Arabische vredesmacht.

''De huidige situatie vereist een Arabische interventie binnen het raamwerk van de Liga, een Arabische troepenmacht om de vrede en veiligheid te bewaren, en om diplomatieke initiatieven te begeleiden waarin Bashar ervan moet worden overtuigd dat hij moet vertrekken.''

Nabil Elaraby, de topman van de Arabische Liga, ging minder ver. Hij riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op om snel een resolutie aan te nemen waarin het Syrische regime wordt opgeroepen tot een wapenstilstand.

Saudi-Arabië

De delegatie van Saudi-Arabië heeft zich vrijdag teruggetrokken uit de topconferentie. Volgens de delegatie worden er te weinig concrete afspraken gemaakt. Er zou bovendien te veel nadruk liggen op humanitaire hulpverlening aan de Syrische bevolking. De Saudische nieuwszender Al-Arabiya meldde dat.

De zender citeerde de Saudische minister van Buitenlandse Zaken.

'Vrienden van Syrië' komen bijeen in Tunis