AMSTERDAM - Bij anti-Amerikaanse protesten in Afghanistan zijn vrijdag twaalf doden gevallen.

Dat meldt Reuters.

Twee betogers werden doodgeschoten in de hoofdstad Kabul. In de westelijke provincie Herat vielen bij protesten tegen een mogelijke koranverbranding op een Amerikaanse basis zeven doden.

Dat hebben Afghaanse functionarissen laten weten. Een woordvoerder van de provincie Herat zei dat een militair en een betoger omkwamen toen een menigte optrok naar het Amerikaanse consulaat in de stad Herat. De twee andere doden in Herat vielen in het district Adraskan.

Ook in de provincies Khost province vielen twee slachtoffers en een in het relatief rustige noorden van Baghlan

Pakistan

De mogelijke koranverbrandingenhebben ook tot protesten in buurland Pakistan geleid. In de noordelijke stad Peshawar gingen vrijdag honderden mensen de straat op.

Ze blokkeerden de belangrijkste weg en verbrandden een Amerikaanse vlag en een pop die de Verenigde Staten moest voorstellen.

''Het lelijke gezicht van Amerika heeft zich laten zien met ontheiliging van de heilige Koran'', stond op een spandoek bij het protest. Er waren ook demonstraties in de hoofdstad Islamabad en in de zuidelijke miljoenenstad Karachi.

Provoceren

''De Amerikanen provoceren ons moedwillig met schaamteloze zonden. Het is nu aan onze leiders, of we slaven van Amerika blijven of slaven van onze geliefde profeet worden'', zei een leider van de radicale groep Jamaat-ud-Dawa bij het protest in Karachi.

Koran

Afghaanse vuilnisverwerkers zouden eerder deze week op de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram de geblakerde restanten van korans hebben gevonden. De buitenlandse troepenmacht in Afghanistan is daardoor ernstig in verlegenheid gebracht. De NAVO en het Amerikaanse leger kondigden een diepgaand onderzoek aan en boden op voorhand al excuses aan.

Bij protesten tegen de mogelijke koranverbranding zijn in de afgelopen dagen circa 26 doden gevallen.

Doden na bestorming Amerikaanse ambassade