SINGAPORE - De Wereldbank heeft vrijdag opgeroepen tot het vormen van een wereldwijde coalitie voor het beschermen van de door vervuiling en overbevissing bedreigde oceanen.

Dat heeft de Amerikaanse topman van de Wereldbank, Robert Zoellick, vrijdag gezegd in Singapore op de slotdag van een internationale conferentie over het redden van de oceanen.

Voor dat doel wil de Wereldbank in 5 jaar tijd 1,5 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) inzamelen. Regeringen, internationale organisaties en wetenschappers moeten van die coalitie deel uitmaken.

Zoellick zei dat 85 procent van de visgronden in de oceanen wordt bedreigd door onder meer overbevissing.

Gevolgen enorm

''Alleen al op economisch gebied zijn de gevolgen enorm als er maar weinig wordt gedaan'', zei de topman van de Wereldbank. ''In ontwikkelingslanden zijn vis en zeevoedsel voor 1 miljard mensen de belangrijkste bron voor eiwitten en een half miljard is voor het levensonderhoud afhankelijk van de visserij.''

Om de oceanen te redden wil Zoellick onder meer het aantal zeereservaten minimaal verdubbelen. Hij gaf aan dat nu maar 2 procent van het zeeoppervlak als beschermd staat geregistreerd. Op het land is circa 12 procent beschermd gebied.