MOSKOU - Premier Vladimir Poetin krijgt begin maart in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Rusland circa twee derde van de stemmen.

Dat is althans de uitkomst van een peiling van het onderzoeksbureau Levada Centrum.

Het is een van de laatste grote peilingen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 4 maart. Volgens het onderzoek krijgt Poetin 63 tot 66 procent van de stemmen.

De leider van de communisten, Gennadi Zjoeganov, haalt in de peiling een score van 15 procent. De nationalist Vladimir Zjirinovski komt uit op 8 procent. De miljardair Michail Prochorov is met de steun van 6 procent van de kiezers vierde in de peiling.

Direct presidentschap

Het is voor Poetin erg belangrijk dat hij in de eerste ronde al meer dan 50 procent van de stemmen behaalt en zo direct het presidentschap in de wacht sleept, omdat de laatste tijd veelvuldig tegen hem en zijn partij Verenigd Rusland is gedemonstreerd.

Verenigd Rusland won begin december nipt de parlementsverkiezingen maar dat was volgens Poetins critici het gevolg van de fraude waarmee de stembusstrijd gepaard ging. Poetin was al president van 2000 tot mei 2008 en de critici vrezen dat hij twee termijnen van 6 jaar aan de macht blijft, als hij begin maart wordt gekozen.