Obama ziet zichzelf niet meer als underdog

WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama is vol zelfvertrouwen over zijn kansen op een tweede ambtstermijn.

''Ik heb nog vijf jaar voor de boeg'', zei hij zelfverzekerd in een interview met het grootste Spaanstalige radiostation in de Verenigde Staten, dat woensdag werd uitgezonden.

In oktober had Obama nog beweerd dat hij de underdog zou zijn tijdens de presidentsverkiezingen in november dit jaar. Het nieuwe optimisme bij Obama houdt verband met de recente opleving van de economie en de felle onderlinge strijd in het Republikeinse kamp.

Obama trad aan in januari 2009, nadat hij de presidentsverkiezingen van eind 2008 had gewonnen. Als hij op 6 november zijn Republikeinse uitdager weet te verslaan, wordt hij in januari 2013 beëdigd voor een tweede termijn van 4 jaar.

Peilingen

In de peilingen stond Obama er lange tijd slecht voor door de diepe economische crisis in de VS. De laatste tijd lijkt het tij te keren.

Volgens twee opinieonderzoeken, die vorige week werden gepubliceerd, zou 50 procent van de stemgerechtigden voorstander zijn van een tweede termijn voor Obama.

De president beloofde in het interview dat hij bij herverkiezing in de komende jaren hervormingen door zal voeren in het immigratiebeleid. Dit onderwerp is erg belangrijk voor de groeiende Spaanstalige minderheid in de Verenigde Staten.

Cruciale staten

In cruciale, zogenoemde 'swing states' als Florida, Arizona en Colorado wonen grote aantallen Spaanstalige kiezers. Obama hoopt hun stem in de wacht te slepen en mede daardoor zijn Republikeinse tegenstrever te verslaan.

De vier overgebleven kandidaten in het Republikeinse kamp proberen elkaar steevast af te troeven in harde maatregelen tegen migratie uit Latijns-Amerika en illegalen in de Verenigde Staten.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie