LONDEN - Somaliërs hebben nu een unieke kans om hun land weer op te bouwen. Er kan een einde komen aan de piraterij, honger en burgeroorlog die het land in de Hoorn van Afrika al 20 jaar in hun greep houden.

Dat zeiden vertegenwoordigers van 55 Somalische, Arabische, Afrikaanse en westerse landen en organisaties donderdag tijdens een eendaagse conferentie in Londen over de toekomst van Somalië.

Maar de machtige radicaalislamitische beweging al-Shabaab was er niet bij, meldde de BBC. Die groepering, die zich heeft aangesloten bij al-Qaeda, was niet uitgenodigd. Ze heeft grote delen van het zuiden en midden van Somalië in handen.

In de slotverklaring wordt gesteld dat Somalië een ''cruciaal moment'' in zijn geschiedenis beleeft, ook al is de situatie nog steeds ''onzeker''. Het land zit sinds 1991 zonder een centrale regering.

De internationale gemeenschap gaat het politieke proces ondersteunen, de vredesmacht versterken en helpen bij de ontwikkeling van een eigen veiligheidsapparaat. Ook komen er nieuwe stappen tegen piraterij en terrorisme.

Nederland

Nederland trekt 2 miljoen euro uit voor hulp aan Somalië. Daarnaast stelt ons land 300.000 euro en twee experts beschikbaar voor hulp aan de verdere bestrijding van piraterij bij Somalië.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) maakte dat donderdag in Londen bekend.

Het geld dat Nederland extra uittrekt voor de piraterijbestrijding is bedoeld voor een regionaal coördinatiecentrum dat in de Seychellen wordt opgezet om de financiële netwerken van de piratenleiders te ondermijnen.

''Daar willen we greep op krijgen", zei Rosenthal na afloop van de conferentie. Nederland stuurt ook twee financieel forensische analisten.

Cameron

De wereld kan niet van de zijlijn blijven toekijken, zei de Britse premier David Cameron. ''Deze problemen in Somalië raken niet alleen Somalië. Ze raken ons allemaal. Als we achterover leunen en blijven toekijken, zullen we daarvoor een prijs betalen.''

VN-topman Ban Ki-moon beaamde dat en riep de internationale gemeenschap en Somaliërs op nu te handelen. De verzwakking van al-Shabaab ''biedt een kleine opening, maar we kunnen het ons niet veroorloven die niet te benutten'', zei hij.

De Amerikaanse minister Hillary Clinton waarschuwde dat iedereen die de vooruitgang in Somalië tegenwerkt, kan rekenen op sancties. Ze stelde Somalië en de regio nog eens 64 miljoen dollar aan hulp in het vooruitzicht.

In juni is er in het Turkse Istanbul een nieuwe top over Somalië.