WASHINGTON/KABUL - De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai excuses aangeboden voor het verbranden van korans.

Hij stelt in een brief dat van opzet geen sprake was en dat de zaak grondig zal worden onderzocht, deelde het Witte Huis donderdag mee. De NAVO en het Amerikaanse leger hadden zich eerder al verontschuldigd.

Het incident op de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram bij Kabul heeft geleid tot een golf van anti-Amerikaanse protesten in Afghanistan. Daarbij zijn zeker 12 betogers omgekomen. Afghaanse vuilniswerkers zouden eerder deze week op de basis de geblakerde restanten van korans hebben gevonden.

De exemplaren van het volgens moslims heilige boek zouden door buitenlandse militairen zijn verbrand. De Amerikaanse ambassadeur in Kabul heeft Obama's brief aan Karzai overhandigd.

Eerlijk proces

Karzai liet weten dat degenen die voor de vermeende koranverbrandingen verantwoordelijk zijn, een eerlijk en publiek toegankelijk proces zullen krijgen. Onder hen is volgens de president in ieder geval een Amerikaanse officier. Karzai zei dat de NAVO met het proces heeft ingestemd en het ook zelf zal voeren. De NAVO heeft op deze uitlatingen nog niet gereageerd.

Een incident op een legerbasis in de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar heeft mogelijk ook met de koranverbrandingen te maken. Een Afghaanse militair schoot daar twee Amerikaanse collega's dood. De dader zou een menigte zijn ingevlucht die bij de legerbasis betoogde tegen de koranverbrandingen.

 Gevangen

Kort daarvoor had de radicaalislamitische Talibanbeweging de Afghanen opgeroepen zich op de buitenlandse militairen in het land te wreken. ''Dood hen, sla hen, neem hen gevangen!'', zodat ze ''nooit meer de heilige Koran durven te beledigen'' , aldus de vroegere heersers in het land in hun oproep, die in een e-mail aan de buitenlandse pers is verstuurd.

Als de schietpartij inderdaad verband houdt met de commotie omtrent de koranverbrandingen, dan zijn de Amerikanen de eerste buitenlandse slachtoffers van de volkswoede.

Weer protest in Afghanistan