GENEVE - Syrische veiligheidstroepen hebben in de strijd tegen de opstand ongewapende vrouwen en kinderen doodgeschoten, woonwijken onder vuur genomen en gewonde demonstranten gemarteld in ziekenhuizen.

Militairen die weigerden werden doodgeschoten. Het bevel voor de misdaden tegen de menselijkheid kwam van ''het hoogste niveau'' binnen het leger en de regering. Dat zeggen de Verenigde Naties in een donderdag gepubliceerd rapport.

 De VN-onderzoekers hebben een geheime lijst gemaakt van verantwoordelijken, die vervolgd zouden moeten worden.

Volgens de onderzoekscommissie hebben ook gewapende Syrische rebellen zich aan misdaden schuldig gemaakt. De misdaden van het Vrije Syrische Leger zijn echter ''niet vergelijkbaar in omvang''.

VN-chef Ban Ki-moon had het Syrische regime vorige week ook beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid.

''We zien dat wijken lukraak worden beschoten, dat ziekenhuizen worden gebruikt als martelcentra, dat kinderen van 10 jaar oud worden gedood en misbruikt'', verklaarde Ban.

Bijna een jaar geleden gingen de eerste Syriërs de straat op. Ze eisten hervormingen en het vertrek van het regime. Door hard ingrijpen van het leger tegen de demonstranten zijn vele duizenden doden gevallen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten